به همين دليل سال‌هاست سازندگان خودرو در سراسر جهان كلاس خاصي از اتومبيل را توليد مي‌كنند كه به خودروهاي شهري مرسوم است. اين خودروها، كوچك، كم‌مصرف، سبك و كم‌سروصدا بوده و براي مصارف داخل شهر مناسب است. تاريخچه ساخت اتومبيل‌هاي كوچك شهري به كمي بعد از جنگ جهاني دوم و بلافاصله پس از مشاهده موفقيت جهاني قورباغه معروف فولكس واگن برمي‌گردد. در آن زمان بحران جهاني پس از جنگ و اقبال عمومي به خودروهاي ارزان‌قيمت باعث شد اتومبيل‌هاي كوچك، ساده، كم‌مصرف و ارزاني مثل ميني‌ماينر قلب بسياري را به تپش وادارد، اما جنبش خريد اتومبيل‌هاي شهري با افزايش سطح درآمد مردم افول نكرد. در سال‌هاي دهه 80 و 90 ميلادي و وقتي كه نخستين نشانه‌هاي آلودگي زيستي و گرمايش جهاني داشت ، چهره زشت خود را به مردم نشان مي‌داد، موج جديدي از توجه به خودروهاي كوچك به‌راه افتاد. در اين ميان جواناني كه بتازگي روي پاي خود مي‌ايستادند و توان خريد خودروهاي بزرگ و گران‌قيمت را نداشتند به اين جنبش پر و بال تازه‌اي دادند و اينچنين شد كه كلاس خودروهاي شهري به يكي از كلاس‌هاي مقبول جهاني تبديل شد.در اين ميان ، ايرانيان از همان نخستين روزهاي ورود خودرو به كشورشان شاهد نمونه‌هاي موفقي از اين گونه خودروها بودند. ژيان و رنو5، 2 نمونه‌هاي قديمي هستند كه رنو 5 تا همين امروز هم با تغيير اندكي در نماي بيروني و تغييرات وسيع در محفظه موتور، توليد و فروخته مي‌شود. شايد بتوان پرايد توليدي سايپا را نيز در همين دسته خودروهاي شهري به حساب آورد كه در زمان خودش كولاكي به‌پا كرده بود و هنوز هم طرفداران بسياري دارد. دوو ماتيز و ام.وي.ام 110 نمونه‌هاي مدرن‌تري از اين گونه خودروهاي شهري و كوچك هستند كه جوانان ايراني نخستين تجربه رانندگي خود را با اين دو خودرو در خاطر ضبط كرده‌اند.اما اگر شما هم يكي از عاشقان صنعت خودرو باشيد حتما در اين يكي دو سال اخير موجود كوچك عجيبي به نام لوبو از كشور چين توجه شما را در خيابان‌هاي شهرتان به خود جلب كرده است. لوبو دومين تلاش يك شركت خودروساز ايراني براي حفظ بازار پر طرفدار خودروهاي شهري است كه با سر و صداي كمي وارد ايران شد تا با چرخش چرخ‌هاي كوچكش، تلاشي براي تحقق شعار حفاظت از محيط زيست باشد. اما اين نام عجيب و ناشناخته، توليدكننده عجيب‌تر و ناشناخته‌تري نيز دارد كه حتي تلفظ صحيح اسمش هم براي ايراني‌ها مشكل است. هافي (HAFEI) كه نام رسمي آن، شركت با مسووليت محدود گروه صنايع خودروسازي هاربين اچ.اف است، پيشينه اسرارآميزي دارد كه هرچه دنبال اطلاعات درباره آن بچرخيد، منابع كمتري به دست مي‌آوريد. اين مجموعه گويا ابتدا يك تشكيلات صنعتي نظامي وابسته به نيروي هوايي كشور چين بوده است كه بعدها به توليد انواع كاميونت و ون براي مصارف نظامي روي آورده و حالا هم يكي از خودروسازان بزرگ چيني است.

ظاهر و باطن هافي لوبو

اما آنچه مهم است اين‌كه 10 سال پيش لوبو توسط اين شركت اسرارآميز براي اولين بار به دنيا معرفي شد تا با آن ظاهر عجيب و مثلثي شكلش و آن چراغ‌هاي عقب نامتعارف، ملغمه‌اي از خودروهاي معروف دنيا را به يادتان بياورد. اما آنچه حتما تعجب‌برانگيز است آن كه اين خودرو را تيم طراحي پينين فارينا از كشور ايتاليا طراحي كرده است. يعني همان تيمي كه براي شركت‌هاي خودروساز معروفي مانند كاديلاك، ولوو، فيات و در نهايت تعجب فراري، محبوب‌ترين خودروهايشان را طراحي كرده بود. اما به قول نويسنده و راننده آزمايشي معروف مجله ماشين آفريقاي جنوبي، فورچيون كوكي، گويا مهندسان پينين فارينا كار طراحي اين خودرو را به منشي خود سپرده‌اند تا آن را در وقت ناهار و هنگام صرف غذا طراحي كند. شايد هم طراحي عجيب و مدرن طراحان پينين فارينا به مذاق مديران هافي خوش نيامده و آنها قلم را برداشته‌اند و چند جايي از طرح را به سليقه خودشان عوض كرده‌اند. هر اتفاقي كه افتاده باشد اين خودرو نشاني از طراحي مسحوركننده شركت مشهور پينين فارينا را در خود ندارد. اما نبايد از حق گذشت كه آن چراغ‌هاي مثلثي عقب كه در صندوق را به شكلي زيبا برش داده‌اند، چشم‌ها را به سمت خود جذب مي‌كند و چراغ‌هاي جلو همراه سپر زيباي لوبو، جذابيت خاصي به نماي روبه‌روي اين خودرو داده است.‌ داخل خودرو در نگاه اول مسحوركننده است. همه نشانگرهاي اين خودرو مشابه تويوتا ياريس در وسط داشبورد نصب شده است. صندلي‌ها و تزئينات داخلي به رنگ روشن است كه در كنار چيدمان خوب داخلي باعث شده فضاي مناسبي در دسترس سرنشينان جلو و عقب لوبو باشد. همه كارشناسان اذعان دارند وقتي سوار لوبو مي‌شويد از پيشداوري خود درباره كوچك بودن اين اتومبيل چيني شرمنده خواهيد شد. داخل لوبو زيباست و ‌ چند ثانيه‌اي شما را مبهوت خود خواهد كرد. اما خوب كه دقيق مي‌شويد نشانه‌هاي يك خودروي ارزان‌قيمت، شوق و ذوق اوليه شما را به خاكستر تبديل مي‌كند. همه‌چيز بيش از اندازه پلاستيكي به نظر مي‌رسد، اما هنوز به بدي پرايد نيست. اما اگر كمي دلسرد شده‌ايد بايد به ليست بلندبالايي از تجهيزات نصب شده روي اين خودرو اشاره كنيم كه مشابهش روي هر اتومبيل ديگري قيمت آن را به آسمان مي‌برد. فرمان هيدروليك، قفل مركزي، كيسه هوا، بالابر برقي شيشه‌هاي جلو، ترمز ABS و بسياري ديگر از امكانات مدرن، اين اتومبيل كوچك را به انباري از فناوري تبديل كرده است.

لوبو در ايران مي‌ماند

عرضه لوبو در ايران از اواخر سال 88 و باقيمت 5/10ميليون تومان آغاز شد كه تا اواخر سال گذشته به نزديكي‌هاي 12 ميليون تومان رسيد. اما آنچه در واپسين روزهاي سال 1390 آينده اين كوچولوي چشم‌بادامي را مه‌آلود كرد، درز خبرهايي مبني بر احتمال توقف توليد اين خودرو به دليل نداشتن استاندارد يورو4 بوده است.اواسط فروردين‌ماه موفق شديم با رضا ظروفيان، مدير فروش خودروسازان بم از زيرمجموعه‌هاي خودروسازي كرمان صحبت كوتاهي درباره شائبه توقف توليد اين خودرو در ايران داشته باشيم. ظروفيان در پاسخ ضمن اشاره به اتمام مهلت پروانه قبلي توليد هافي لوبو تا پايان فروردين‌ماه اشاره كرد كه اقدامات و آزمايشات لازم در خصوص كسب گواهي يورو4 براي اين خودرو از مدت‌ها قبل در دست اجرا بوده، اما هنوز به نتيجه نرسيده است. با اين حساب وي مطمئن بود توليد اين خودرو در ايران متوقف نخواهد شد. در پيگيري‌هاي بعدي براي كسب خبر از سرنوشت ادامه توليد اين خودرو سامان فيروزي، مديرعامل مجموعه خودروسازي كرمان اظهار كرد توليد اين خودرو متوقف نخواهد شد و نهايتا تا پايان بهار مجوز يورو4 براي هافي لوبو با تعويض موتور آن به نمونه جديدتري اخذ خواهد شد. اين موضوع مي‌تواند براي دوستداران اين خودروي كوچك و كم‌مصرف خوشحال‌كننده باشد.در صحبت‌هاي كوتاه و گذرا با دارندگان هافي لوبو در سطح شهر، بندرت با عدم رضايت روبه‌رو مي‌شويد. البته طبيعي است آدمي روح بلندپروازي دارد اما به قول معروف هر چقدر پول بدهي آش مي‌خوري. در مقايسه با خودروهاي هم‌قيمت در ايران، هافي لوبو حرف‌هاي زيادي براي گفتن دارد. اين خودروي كوچك مخصوصا بسيار مورد توجه جوانان و بانوان ايراني قرار گرفته است و آنها از داشتن يك ماشين زيبا و متفاوت كه مي‌توانند براحتي آن را در يك جاي كوچك پارك كنند و از همه مهم‌تر كارت سوختشان را يكدفعه نمي‌بلعد، خيلي راضي به نظر مي‌رسند.

بررسي فني هافي لوبو

آنچه در اين خودرو قطعا شما را شگفت‌زده خواهد كرد سيستم تعليق بي‌نظير آن است كه به لوبو پايداري و چسبندگي خاصي اعطا كرده تا هنگام رانندگي از فرمان‌پذيري و حركت بي‌نظير اتومبيلتان سر پيچ‌هاي تيز و جاده‌هاي ناهموار لذت ببريد. اين ويژگي برتر هافي لوبو، مرهون طراحي و كار درخور تقدير شركت انگليسي لوتوس است كه شاسي و سيستم تعليق اين خودروي كوچك شهري را طراحي كرده است. اما اگر از فرمان‌پذيري لوبوي خودتان به وجد آمده‌ايد بايد اخطار دهيم كه تست‌هاي تصادف اين خودرو نشان مي‌دهد در تصادم از روبه‌رو و يا پهلو، سرنشينان در معرض خطر زيادي قرار دارند. احتمال آسيب به سينه و مخصوصا زانو در تصادم از روبه‌رو با لوبو بسيار زياد است. بنابراين اگر مالك يك لوبو هستيد به شما توصيه مي‌كنيم به كيسه هواي خودروي چيني خودتان دل خوش نكنيد و با احتياط رانندگي كنيد.لوبو، خودروي سبكي است كه با حدود 900 كيلوگرم وزن و داشتن يك موتور 4 سيلندر 1/1 ليتري با 16 سوپاپ كه 65 اسب بخار قدرت خالص توليد مي‌كند، شتاب و سرعت مناسبي به شما هديه مي‌دهد.مصرف اين خودرو در كاتالوگ‌هايش 5/5 ليتر در هر يكصد كيلومتر قيد شده، اما بيشتر مصرف‌كنندگان روي محدوده 6 تا 5/6 اتفاق نظر دارند. حتي با حساب اين اختلاف، باز هم لوبو اتومبيل كم‌مصرفي است كه خانواده‌هاي جوان را راضي نگه خواهد داشت، البته اگر نخواهند با لوبوي كوچكشان اسباب‌كشي كنند. صندوق‌عقب لوبو مثل ماتيز يا ام. وي.ام 110 بسيار كوچك است و بيشتر براي خريد عصرگاهي از فروشگاه محل طراحي شده تا سفر چند روزه به اين شهر و آن شهر.



تاريخ : سه شنبه 5 ارديبهشت 1391برچسب:, | | نویسنده : مقدم |
صفحه قبل 1 صفحه بعد